Duiken aan de Zuid-Amerikaanse Kust: Een gids voor duiken in Colombia & Ecuador

Duiken aan de Zuid-Amerikaanse Kust: Een gids voor duiken in Colombia & Ecuador

Duiken in Zuid-Amerika is een unieke ervaring die de moeite waard is. De gevarieerde geografie en klimatologische omstandigheden van het land bieden tropische kustduikplekken van de noordkust van Colombia tot aan de westelijke hellingen van de Andes in Ecuador. Deze diversiteit aan mariene habitats en ecosystemen betekent ook dat er een grote verscheidenheid aan duiken beschikbaar is. Duiken in beide landen is voor veel duikers ook de eerste kennismaking met duiken buiten de beschutte riffen en sightseeing duiken. Het grote aantal duikplaatsen, in combinatie met de lage kosten, de gemakkelijke toegang en de betrouwbare faciliteiten voor thuisduiken, betekent dat het Zuid-Amerikaanse duiken de laatste decennia explosief in populariteit is gestegen. Duikreizen zijn nu betaalbaarder dan ooit tevoren en duikorganisaties hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat behoorlijke accommodatiemogelijkheden tegen redelijke prijzen beschikbaar zijn voor duikers die op vakantie of vakantie zijn.

Wat kun je verwachten tijdens een duik in Colombia en Ecuador?

Er zullen waarschijnlijk een paar veranderingen zijn als je in deze landen duikt. Het belangrijkste verschil tussen duiken op het vasteland en duiken op de eilanden is de watertemperatuur. Beide landen hebben warm tropisch water, hoewel dit op de eilanden iets koeler kan zijn. Als u in de steden duikt, zal het water veel warmer zijn, met een zomergemiddelde van 28°C (83°F). Daarentegen is het wintergemiddelde 23°C, terwijl de lente en de herfst veel koeler zijn, met 20°C. De helderheid en het zicht van het water zullen in de steden iets minder zijn, met een zicht van ongeveer 30-40m (100-130ft). Op de eilanden en aan de kust is het water iets helderder met een gemiddeld zicht van 40-50m (130-165ft).

Duikplekken in Colombia

Er is een grote verscheidenheid aan duikplaatsen in Colombia en de overgrote meerderheid van deze duikplaatsen zijn uitstekend geschikt voor opleidingen of als opfriscursus voor duikers die al gekwalificeerd zijn. Het land heeft een lange kustlijn met een overvloed aan duikstekken in zowel het Caribische als het Pacifische gebied. Het weer van het land is ook geschikt om te duiken, met warme, constante condities het hele jaar door. De beste duikplekken zijn te vinden in de kustgebieden van de Stille Oceaan over de gehele lengte van het land. Aan de kant van de Stille Oceaan is er meer variatie wat het onderwaterleven betreft en het water is er over het algemeen koeler. Deze kant van het land wordt echter minder bezocht en er zijn minder operators die duiken aanbieden in deze regio. Het Caribisch gebied heeft ook een aantal uitstekende duiklocaties.

Duikplekken in Ecuador

Ecuador is een land van grote natuurlijke schoonheid met een verbazingwekkende verscheidenheid aan duikplaatsen. Het land ligt tussen de Steenbokskeerkring en de evenaar wat zorgt voor een tropische omgeving met een warme en constante zeetemperatuur. De zee zit vol met zeeleven en is een van de weinige plaatsen ter wereld waar duikers zeldzame en ongewone soorten kunnen waarnemen. Er zijn een groot aantal duikplaatsen in Ecuador. De meest bezochte zijn de duikplaatsen rond de hoofdstad, Quito, die zeer aangenaam zijn en geschikt voor duikers met een klein budget. Andere populaire duikplaatsen zijn de eilanden van de Galapagos en de kust van het land die zich uitstrekt van de Stille Oceaan tot de Andes. De beste tijden voor een bezoek zijn van oktober tot april tijdens het winterseizoen en van mei tot september tijdens de zomer.

Uitrusting voor de veiligheid en het comfort van de duiker

Duikcomputers zijn een gemeengoed aan het worden in duikwinkels en de uitrusting wordt steeds beter. Maar hoezeer een duiker ook verwacht dat zijn uitrusting meegaat, niets is eeuwig houdbaar. Daarom moeten duikers ervoor zorgen dat ze uit veiligheidsoverwegingen over een basisuitrusting beschikken. Deze moet bestaan uit een tweede masker, een reserveset ademautomaten, een reserveset flessen, een reserveset flessen en een tweede set vinnen. In veel gevallen is de prijs van de extra uitrusting goedkoper dan die van een vervangende set! Als de originele uitrusting tijdens een duik stuk gaat, moet de duiker onmiddellijk naar de oppervlakte gaan, het gas uitschakelen en langzaam naar de oppervlakte gaan. Dit is om te voorkomen dat de longen te snel uitzetten terwijl ze nog onder water zijn.

Duiken in Colombia: Beoordelingen van de beste duiklocaties

– Duiken in Cartagena – Duiken in Barranquilla – Duiken in Santa Marta – Diepzeeduiken in Leticia – Diepzeeduiken in Oruro – Diepzeeduiken in San Andres – Diepzeeduiken in Turbo – Duiken in Cartagena

Duiken in Ecuador: Beoordelingen van de beste duikplekken

– Duiken in Manta – Duiken in Otavalo – Duiken in Portoviejo – Diepzeeduiken in Banos – Diepzeeduiken in Otroys – Diepzeeduiken in Ritajarca Blijf veilig als duiker in Zuid-Amerika Om te kunnen genieten van het duiken in Zuid-Amerika, moet u de juiste opleiding hebben en zich bewust zijn van de risico’s die eraan verbonden zijn. Hoewel duiken in deze landen een geweldige ervaring is voor duikers van alle niveaus, zijn er enkele risico’s verbonden aan de praktijk. Er zijn een aantal basis veiligheidsregels die u moet volgen. Ten eerste, zorg er altijd voor dat u gekwalificeerd bent om te duiken. Er zijn een aantal certificeringsbureaus over de hele wereld die de juiste certificaten kunnen afgeven. Als u eenmaal over de juiste kwalificaties beschikt, zorg er dan voor dat u leert hoe u ze moet gebruiken. Volg tijdens het duiken altijd het systeem van gids, buddy en instructeur. Een gids fungeert als de “stem van de ervaring”, wijst op gevaren en waarschuwt beginnende duikers ervoor. Een buddysysteem zorgt ervoor dat er altijd ten minste één andere duiker is die op gevaren let. Duik altijd met een goed geïnformeerde instructeur als back-up. Instructeurs moeten ervaren duikers zijn die begeleiding kunnen geven en ervoor kunnen zorgen dat iedereen veilig naar buiten komt.

Conclusie

Duiken in Zuid-Amerika is een geweldige ervaring die zeker de moeite waard is. De diverse geografie en klimatologische omstandigheden van het land bieden tropische kustduikplekken van de noordkust van Colombia tot de westelijke hellingen van de Andes in Ecuador. Deze diversiteit aan mariene habitats en ecosystemen betekent ook dat er een grote verscheidenheid aan duiken beschikbaar is. Duiken in beide landen is voor veel duikers ook de eerste kennismaking met duiken buiten beschutte riffen en sightseeing duiken.