Wat is er zo mooi aan het Andesgebergte?

Wat is er zo mooi aan het Andesgebergte?

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom het Andesgebergte de “mooiste bergen ter wereld” worden genoemd, kijk dan eens naar deze 5 feiten over de Andes die je echt moet weten. De bergen strekken zich uit van noord naar zuid door bijna elk land in Zuid-Amerika en hun toppen zijn ook boven bijna elk land te vinden. Sommige zijn zelfs zichtbaar vanuit de ruimte! Heel bijzonder toch als je daar aan het wandelen bent?

De Andes strekt zich uit over bijna elk land in Zuid-Amerika, ze zijn zichtbaar vanuit de ruimte en ze herbergen meer dan 1000 verschillende soorten dieren en planten. Ze hebben een verbazingwekkende schoonheid die door geen enkel ander gebergte op aarde wordt geëvenaard, zelfs niet allemaal in ‘onze’ Alpen. In dit artikel lees je er meer over.

De Andes is de hoogste bergketen ter wereld

Ja en nee. Hoewel de Andes de hoogste bergen op aarde zijn, zijn het niet de hoogste of indrukwekkendste bergen ter wereld. Het Himalayagebergte is hoger, en de Alpen zijn veel indrukwekkender. Dus, als je op zoek bent naar de hoogste bergen ter wereld, ben je misschien meer geïnteresseerd in de Himalaya. Of dus de Europese Alpen. Die zijn op zo veel manieren zo mooi. Sommige mensen prefereren de Alpen zelfs boven elk andere bergketen in de wereld. Niet gek dat echte bergliefhebbers om die reden veel in de Alpen klimmen en regelmatig huttentochten in Oostenrijk maken.

In de Andes leven meer dan 20 verschillende diersoorten

We kennen allemaal de condors en de poema’s die de Andes hun thuis noemen, maar wist je dat er ook meer dan 20 verschillende diersoorten in de Andes leven? Deze omvatten de alpaca, een soort schaap, lama’s, vicuña en de beroemde Woolly Spider-Eater. Een van de meest interessante eigenschappen van de Woolly Spider-Eater is dat hij een web in twee happen kan opeten. Het is ook de enige spin-etende vogel in de wereld. De Andes is ook een geweldige habitat voor vele andere interessante planten, zoals de Peruaanse orchidee.

De Andes is de enige plek waar je de Wollige Spinneneter kunt vinden

De Wolharige Spinneneter is eigenlijk een soort vogel, en komt alleen voor in de bergen van Zuid-Amerika. Dit is de enige plek in de wereld waar je er een kunt vinden. Het is ook een van de meest ongewone vogels ter wereld. Hij ziet eruit als een pluizige bruine bal met een lange, dunne snavel, maar hij is bedekt met lange spinnenwebben! In feite kan hij webben eten in twee happen. Zo komt hij waarschijnlijk aan zijn naam, want hij staat bekend als een “wollige” eter. Hoewel wollige spinnen veel voorkomen, zijn wollige webspinnen zeer zeldzaam in de Andes, wat waarschijnlijk de verklaring is voor de grote zeldzaamheid van de Woolly Spider-Eater.

Het hoogste punt in de Andes is ook een van de gevaarlijkste

Een van de meest verbazingwekkende feiten over de Andes is dat het hoogste punt in de Andes ook een van de gevaarlijkste is. De Peruaanse klim naar de top van de Nevado Huascaran (6.400 m) wordt beschouwd als een van de moeilijkste klimuitdagingen ter wereld. Je moet helemaal naar de top van deze berg klimmen, en dan aan de andere kant naar beneden abseilen. De afdaling is duizenden meters naar beneden, en de kans op een zware val is zeer groot. De Peruaanse regering heeft een reeks touwen en ladders opgesteld om mensen naar beneden te laten zakken, maar ze moeten dit in slechts een paar uur doen, zodat mensen niet te lang hoeven te wachten om naar beneden gebracht te worden. Deze afdaling wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste ter wereld.

Conclusie

De Andes is een van de mooiste plekken op aarde en het is een geweldige plek voor veel verschillende dieren. Terwijl sommigen in de bergen verblijven, leven anderen in de regenwouden eronder en sommigen zelfs in beide.

Mocht je een fervent wandelaar zijn, dan kun je dagen, zelfs weken lang verblijven in de Andes. Net als in Europa en bijvoorbeeld het Atlasgebergte zijn er ontzettend veel wandelingen die je kunt maken. Op eigen houtje en samen met een tour waarbij je zelf niets hoeft te regelen. En ben je na weken lang te hebben geploeterd in het Andesgebergte kun je ook dichter bij huis een tour boeken zoals de tour du mont thabor in Frankrijk. Lekker dicht bij huis en in zekere zin net zo mooi!

Er zijn dus veel verschillende manieren waarop je de Andes kunt verkennen en het zal een geweldig avontuur zijn met herinneringen voor de rest van je leven.